Ruds gård Bilden som är utlånad av Fågelö gård är tagen i början av 1900-talet. Detta hus är det sista som då fanns kvar av Ruds by. Huset var bebott  till 1958 och stod sedan öde till 1965, då det revs. Den sista gården i Rud är skyltad av Torsö Hembygdsförening och markerat på karta: Norra Fågelö

Ruds gård

Bilden som är utlånad av Fågelö gård är tagen i början av 1900-talet. Detta hus är det sista som då fanns kvar av Ruds by. Huset var bebott till 1958 och stod sedan öde till 1965, då det revs.

Den sista gården i Rud är skyltad av Torsö Hembygdsförening och markerat på karta: Norra Fågelö

Ruds by, historiska kartor 1709 © LantmäterietVid ett besök i Ruds by idag, kan man fortfarande hitta spåren av bebyggelsen i en av de största byarna på ön. Enligt kyrkoarkivets husförhörslängder, fanns 1796 sex gårdar noterade i byn, Axelsgården, Mellangården, Nordgården, Sörgården, Ödegården och  Södra. Namnen ändrades lite med tiden, tex. fanns Rafvelsgården noterad 1769.

Ruds by, historiska kartor 1709
© Lantmäteriet

Vid ett besök i Ruds by idag, kan man fortfarande hitta spåren av bebyggelsen i en av de största byarna på ön. Enligt kyrkoarkivets husförhörslängder, fanns 1796 sex gårdar noterade i byn, Axelsgården, Mellangården, Nordgården, Sörgården, Ödegården och Södra. Namnen ändrades lite med tiden, tex. fanns Rafvelsgården noterad 1769.

Rud, ladugården

Ruds by

Ruds by är omnämnd redan 1531. Byn saknar förhistoriska minnesmärken, men är nämnd redan under senare delen av medeltiden.

Byn omfattade 5 gårdar och var därmed en av de största byarna i socknen.
I början av 1840-talet köptes byns gårdar av ägaren till Fågelö Gård.
Siste brukaren i huvudgården Rud (byggd 1914), var Georg Olsson som arrenderade gården. 1952 avslutades arrendet, djurens såldes till slakt och och gården införlivades med Fågelö gård. 1958 flyttade familjen från huset, som sedan blev stående öde fram till 1965, då det revs.

DSC01292.JPG

Rud, Sörgården