Fågelö bro

Fågelö och Torsö var en gång två separata öar åtskiljda av ett grunt sund. Vänerns vattenstånd har i alla tider varierat kraftigt. Där sundet är som smalast låg Fågelö bro, en kavelbro, övergången mellan de två öarna.
Skillnaden mellan låg- och högvatten kunde vara så stor som 0,83 meter! Stora delar av åkrar och fält kunde vissa år ligga helt under vatten. Vid lågvatten kunde man ibland komma över till andra sidan på en annan plats, på en så kallad risbro mellan Bölsatd by (på Torsön) och Nakaregaps festplats (på Fågelön).

På 1840-talet påbörjades invallningen, med hjälp av stora pumpar, och den pågick i drygt hundra år. Området utmed den forna strandkanten på västra sidan av sundet (på Fågelön) kallas också Västersidan och sträcker sig ända ner till Dillö.

Från och med 1930-talet sträcker sig Södra invallningsföretaget från Bölstad gräns mot Hillartorp och Liden, vidare till Skeberga.
Norra invallningsföretaget från Hillartorp till Fågelöviken.

På kartan 1860 (efter Laga skifte) finns bron inritad med namnet Foglö Bro.

Så här fina såg stockarna ut som legat i Fågelö kavelbro. På ett djup av drygt tre och en halv meter, lite söder om dagens väg, drogs dessa stockar upp ur leran när vägen reparerades 1995.
Foto: Kersti Karlsson

Så här kan en kavelbro se ut.