Bild från Hallands Nyheter

Bild från Hallands Nyheter

Bockaföljet dansade in julen på Torsö förr

En gammal och unik sedvänja att dansa in julen lär man i gamla tider ha följt vid julfirandet på Torsö. Att seden kom att leva kvar där längre än på andra håll i västgötaprovinserna torde grunda sig på att gammal värdefull kultur kunde hållas i helgd längre än i utpräglade fastlandsområden.

Först på själva juldagens eftermiddag skulle julen dansas in. Detta indansande skulle dock följa en sträng och noga detaljerad ordning.
Dels skulle en utklädd julbock agera med vid den unika dansen som säkert kunde bli nog så yster. Dessutom fick ingen gård eller inget ställe i bygemenskapen förbigås. Alla gårdar skulle ha sitt besök av bockaföljet. Detta ansågs som en given förutsättning inte bara för en del av helgen och de s.k. mellandagarna skulle kunna firas på bästa sätt.

Besöket ansågs också vara en fullt betryggande garanti för att det nya året skulle bli gott, skörden god och väl bärgad och både folk och kritter friska och förskonade från både sjukdomar och olyckor. Dessutom skulle frid och sämja - något inte minst viktigt - råda inom bygemenskapen efter dansen.

Följaktligen var det så kallade bockaföljet efterlängtat och välkommet när det började dra mot eftermiddagen på juldagen, ute på Torsö i gamla tider.

Kåge Andersson, TSL 1977