Att fira Vallborgsmässoafton på Liars kulle var länge en tradition på Torsö.  Konstnär: Kjell Fristedt

Att fira Vallborgsmässoafton på Liars kulle var länge en tradition på Torsö.
Konstnär: Kjell Fristedt

Liars kulleVid stranden utmed sundet mellan Torsö och Fågelö finns många fornfynd. Man kan gissa att detta område var en skyddad plats att leva på för öarnas första invånare. Här fanns mycket fisk i det grunda vattnet och skogarna var fulla av vilda djur, svampar och bär.På Liars kulle finns en domarring. John Gustafsson skriver: “I början av 600-talet stod ett slag mellan svear och göter på Vänerns is, troligen strax söder om Torsö. Därunder stupade en sveahövding, troligen med namnet Liar. Han fick sin grav på Bölstad mark, och skeppssättningen kom då till. Platsen kallas än idag för Liars kulle. Sedan svearna lämnat ön, tog torsöborna viss hämnd genom att välta omkull en del av de uppresta stenarna.”  Pias anmärkning: En skeppssättning har den spetsovala formen av ett skepp, medan en domarring är en cirkel ,vilket får mig att förmoda att detta är en domarring).

Liars kulle

Vid stranden utmed sundet mellan Torsö och Fågelö finns många fornfynd. Man kan gissa att detta område var en skyddad plats att leva på för öarnas första invånare. Här fanns mycket fisk i det grunda vattnet och skogarna var fulla av vilda djur, svampar och bär.

På Liars kulle finns en väl bevarad domarring om 7 stenar och strax intill en skeppssättning.
John Gustafsson skriver: “I början av 600-talet stod ett slag mellan svear och göter på Vänerns is, troligen strax söder om Torsö. Därunder stupade en sveahövding, troligen med namnet Liar. Han fick sin grav på Bölstad mark, och skeppssättningen kom då till. Platsen kallas än idag för Liars kulle. Sedan svearna lämnat ön, tog torsöborna viss hämnd genom att välta omkull en del av de uppresta stenarna.”
Pias anmärkning: En skeppssättning har den spetsovala formen av ett skepp, medan en domarring är en cirkel, vilket får mig att förmoda att detta är en domarring.